Alles wat gebeuren moet, kan gebeuren

Een koersbroek en koerstrui uit één stuk. De nieuwe trend in het peloton. Maar als je dan plassen moet? Wel, alles wat gebeuren moet, kan gebeuren.

Koersbroek en koerstrui uit één geheel

Vanmiddag gekeken naar de finale van de Tirreno Adriatico met de Australiër Adam Hansen in een hoofdrol. Wat de Belgische verslaggevers aan Adam Hansen opviel, was diens fietstenue uit één stuk, koersbroek en koerstrui uit één geheel dus. En hoe dat dan moest met plassen. Maar kennelijk biedt zo’n tenue op enkele kritieke plaatsen toch de mogelijkheid om een opening te creëren. Of zoals de verslaggever het uitdrukte: “Wat gebeuren moet, kan gebeuren”. Ik vond 'm leuk!

Eigen kledingmerk bij topsporters

Ook wat zijn overige wielerkleding betreft, is die Adam Hansen trouwens een vreemde vogel. Hij ontwerpt kennelijk ook zijn eigen koersschoenen zelf. Oké, topsporters die er een eigen kledingmerk of schoenenmerk op na houden, dat is niet uitzonderlijk. Maar het verhaal van Adam Hansen, momenteel uitkomend voor de Belgische formatie Lotto-Belisol, is toch wel heel bijzonder. De Australiër schreef in 2013 de 7e etappe van de Giro d’Italia op zijn naam met die zelf gemaakte schoenen. Gewicht: nauwelijks 105 gram.

Adam Hansen, meer dan verdienstelijk fietser

In de lente van 2008 maakte ik persoonlijk voor het eerst kennis met de Australische wielerprof Adam Hansen. Hij imponeerde toen met een tweede plek in de Hel van het Mergelland, een eendaagse klassieker met start en aankomst in Eijsden, tegenwoordig met de mij nietszeggende naam Volta Limburg Classic. Maar ja, wie tegenwoordig een beetje wielerkoers organiseert, zal zich moeten voegen naar de nukken van de sponsor.

De Hel van het Mergelland

Maar om terug te komen op de koers zelf, in 2008 werd deze wedstrijd met ongekend grote overmacht gewonnen door ene Tony Martin. Samen met zijn toenmalige ploeggenoot Adam Hansen wist hij onder erbarmelijke weersomstandigheden een voorsprong van meer dan vijf minuten (!)  op de achtervolgers bij elkaar te fietsen. Zelf ben ik al meer dan 40 jaar woonachtig langs het parcours van de Hel van het Mergeland, maar zelden maakten twee sporters zoveel indruk op me als het duo Martin/Hansen.

Reacties