Vinokourov officieel in staat van beschuldiging

In het corruptiedossier van Alexander Vinokourov (Astana teammanager) en Alexandr Kolobnev (coureur bij Katusha) zoals dat bij de Luikse aanklager in behandeling is, is een belangrijke stap voorwaarts geboekt. De rechter die belast is met het dossier, Philippe Richard, besloot al in mei om de twee mannen officeel in staat van beschuldiging te stellen. Die informatie was zeer goed geheim gehouden.




Overwinning Luik-Bastenaken-Luik 2010 gekocht

Vinokourov wordt ervan verdacht de zege in Luik-Bastenaken-Luik editie 2010, te hebben gekocht van Kolobnev. De prijs van de overwinning zou zijn vastgesteld op € 150.000. Het dossier werd overgedragen aan het parket van de stad Luik om uiteindelijk in de vorm van een aanklacht te belanden bij de correctionele rechtbank van Luik. Een werkwijze die doorgaans een aantal maanden in beslag neemt.



Vermoeden van onschuld minder hard

Omdat de twee mannen de feiten ontkennen en ze dus nog steeds het vermoeden van onschuld genieten, is die dubbele inbeschuldigingstelling voor hen op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk. De strop is hiermee dus een flink stuk strakker rond de Kazak Vinokourov en de Rus Kolobnev aangetrokken.

Justitie beschikt over zeer sterke aanwijzingen


De Luikse onderzoekers beschikken over sterke aanwijzingen, zoals twee bankoverschrijvingen van 50.000 en 100.000 euro. De bedragen werden afgeschreven van de bankrekening van Vino in Monaco en bijgeschreven bij de BSI in Locarno (Zwitserland), de bank van Kolobnev. Men vermoedt derhalve dat een bedrag van € 150.000 het aanbod van Vino was aan Kolobnev, enkele kilometers verwijderd van de finish in Luik, om hem de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik te schenken.

De financiële stromen laten weinig twijfel over de zaak bestaan:

  • op 12 juli 2010 ontving Kolobnev een eerste betaling van 100.000 euro van Vinokourov;
  • op 28 december 2010 kreeg hij een tweede  betaling van € 50.000. 



Mysterieuze bijschrijving op bankrekening Vinokourov

De onderzoekers onderzochten de bankafschriften van Vinokourov nog wat nader en ontdekten een mysterieuze bijschrijving van 150.000 euro op diens bankrekening. Het geld werd betaald door de wielerbond van de Republiek Kazachstan.

Om die betaling te rechtvaardigen, beweerde de Kazachstaanse wielerbond een bonus van 150.000 euro aan Vinokourov te hebben toegekend voor diens prestaties als de beste coureur van het jaar 2010. Het was een prijs die tot dan toe niet bestond en die de wielerbond net in het leven had geroepen om Kazachse coureurs aan te moedigen goede resultaten in internationale koersen te behalen.

Een geschenk uit de hemel voor Vino

Die geldstroom werd door Vino zeer op prijs gesteld omdat hij net € 150.000 aan Kolobnev had betaald, zijn metgezel op het podium in 2010. Een geschenk uit de hemel van de wielerbond aan hun Kazachse halfgod.

Reacties