Genieten op Sporza

Verslaggeving over wielrennen volg ik al jaren op Sporza bij de VRT. Vooral van het commentaar van voormalig bondscoach José de Cauwer kan ik oprecht genieten. Zo ook tijdens de herfstklassieker De Ronde van Lombardije, een week na het WK in Richmond.





Reclame op het voorwiel


Met name als er vanuit de koers niet veel te melden valt en de commentatoren met nietszeggend gekeuvel de uitzending proberen te vullen, komen de aardigste quotes. We naderen de “Muur van Sormano” met stijgingspercentages van meer dan 25%, volgens De Cauwer het steilste fietspad ter wereld: “Als je daar reclame op je voorwiel hebt staan, dan kan je het met gemak lezen, zó traag gaat het. Shi-ma-no”.



Het WK in Richmond komt ter sprake


Even later komt het WK ter sprake dat een week daarvoor verreden werd in Richmond, Amerika. En dan volgt er een juweeltje van een uitdrukking, eentje die ik nooit eerder had gehoord: “Er was er één die voldoende inkt op zijn stempel had, Sagan”.

Koppeltijdrit

Dan is er plotseling een kansrijke vlucht van het duo Wellens en Kwiatkowski. De twee werken eendrachtig samen en “maken zogezegd meters”. Het brengt de heren commentatoren op het onderwerp “Trofeo Barrachi”, ooit een bekende en jaarlijks terugkerende koppeltijdrit. Dat dit soort wedstrijden al jaren niet meer verreden wordt is volgens De Cauwer te wijten aan eigen succes. Zo bedachten de organisatoren van de Trofeo op een gegeven moment ook een tijdrit in dalende lijn: boven beginnen, en beneden eindigen. “Het kon niet gek genoeg zijn”.




Een kopgroep van oudstrijders


En als De Cauwer niet voor de vrolijke noot zorgt, is er bij de Belgen altijd nog de ondertiteling voor doven en slechthorenden die tot een glimlach kan verleiden. Een opmerking van de commentator over een “kopgroep van outsiders” wordt in de ondertiteling zonder blikken of blozen weergegeven met “een kopgroep van oudstrijders”. Leuk toch!

Reacties