Fietsen bij warm weer

Fietsen bij extreem warm weer is geen probleem mits je een goede conditie bezit en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Weliswaar bestaan er geen algemene richtlijnen maar een goede lichamelijke conditie is de belangrijkste voorwaarde.



Hoeveel moet je drinken?

Dat we tijdens sporten bij tropische temperaturen veel vocht verliezen, is algemeen bekend. Minder bekend is hoeveel, en wat er nodig is om het tekort weer aan te vullen. Hoewel dat per persoon erg kan verschillen en zaken als luchtvochtigheid etc. ook een belangrijke rol spelen, toch een indicatie: als we bij temperaturen boven 30 graden intensief sporten, is meer dan 2 liter vochtverlies per uur niet ongewoon.

Vuistregel is, dat je als fietser tenminste 1,5 maal zoveel moet drinken dan je tijdens de inspanning bent kwijtgeraakt. Bij extreem warm weer moet een fanatieke fietser voor elk uur intensieve training achteraf dus minimaal 3 liter compenseren. Uiteraard niet in één keer, maar gespreid over de dag.



Is fietsen bij warm weer wel verstandig?

Recreatieve fietsers worden door inspanningsfysiologen niet ontraden om bij temperaturen boven 30 graden erop uit te trekken. Hoewel er geen algemene richtlijnen op dit punt zijn te geven, is een goede lichamelijke conditie de voornaamste voorwaarde. Leeftijd is daarbij van ondergeschikt belang. Actieve 50-plussers kunnen er fysiek veel beter aan toe zijn dan twintigers met weinig of geen beweging.

Welke andere factoren spelen een rol?

Maar zoals gezegd, ook andere factoren spelen een rol:

  • hoe hoog is de luchtvochtigheid?
  • staat er veel wind?
  • is het betrokken of schijnt de zon volop?

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?


  • plan je training niet op de heetste momenten van de dag, dus niet tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags;
  • zorg voor een goede bescherming van je huid met zonnebrandcrème en vergeet vooral neus en armen niet;
  • draag een fietshelm met voldoende ventilatie-openingen voor de warmte-afvoer;
  • kleed je niet te warm en draag bij voorkeur ademende kleding: katoen is beter dan synthetisch;
  • zorg voor genoeg drinken, minimaal 2 bidons.

Bijvullen bidons


Vul je bidons tussentijds niet bij in het café of restaurant want dan betaal je de hoofdprijs voor een flesje bronwater (zonder prik (!) in de drinkbus). Het loont de moeite om even te stoppen bij de plaatselijke supermarkt. Een grote fles bronwater van 1,5 liter is daar vrijwel gratis en je vult er met gemak 2 bidons mee.

Laat wel je racefiets niet onbeheerd buiten tegen de gevel staan want dan kan je er donder op zeggen dat die door de bijrijder van een toevallig passerende scooterrijder op de nek genomen wordt! Wordt het op die manier uiteindelijk toch een dure fles bronwater.........!

Temperatuurverschillen als grootste boosdoener

In ons klimaat zijn extreme temperaturen uitzondering. Fietstochten met fatale afloop als gevolg van bijvoorbeeld hitteberoerte komt zelden voor. In de regel blijft het beperkt tot spierkrampen.

De wisselende temperaturen spelen ons doorgaans het meest parten. De ene dag 12 graden en vrijwel meteen daarna tegen de dertig graden. Ons lichaam heeft tijd nodig om aan die warmte te wennen. Normaliter is het lichaam pas na een drietal weken gewend aan die hoge temperaturen. Bouw blootstelling aan warmte daarom geleidelijk op en geef het lichaam voldoende tijd om te wennen.

Reacties