Hometrainers zijn erg populair

Veel mensen in Nederland trainen in clubverband, maar het aantal mensen dat thuis aan zijn conditie werkt, is nog veel hoger. Het overgrote deel daarvan traint regelmatig op de hometrainer. Maar waarom zijn hometrainers zo populair?


Waarom zijn hometrainers zo in trek?

De redenen waarom hometrainers zo in trek zijn, liggen eigenlijk voor de hand:


  • menigeen wordt afgeschrikt door de hoge kosten van de sportschool;
  • of men heeft gewoonweg geen tijd voor regelmatige training bij een club. 

Veel mensen met enkele kilo’s te veel, vermaken zich daarom liever thuis trappend op de hometrainer. En hoe jonger, hoe actiever: het merendeel van de thuissporters (57 procent), is jonger dan 40 jaar.

Vooral jongeren gebruiken hometrainers


Vooral jongeren onder de 30 trainen het liefst thuis op de hometrainer. De hometrainer stelt hen in staat om thuis een fitnessruimte in te richten en te bewegen wanneer het hun uitkomt!

Welke hometrainer is het meest geschikt?

Maar welke hometrainer is voor jouw behoefte en sportieve doelen (zoals conditietraining), nu het meest geschikt?


Hieronder volgen enkele tips welke hometrainer voor jou het meest ideaal is en wat je moet overwegen bij het kiezen van een nieuw apparaat.

Waarvoor ga je het apparaat inzetten

Stationaire fietstrainers en fiets-ergometers waren jarenlang bijna de enige beschikbare apparaten voor conditietraining thuis. Wie graag fietst en zich op een crosstrainer niet echt gelukkig voelt, moet ook voor indoorsporten aan een fietstrainer de voorkeur geven. Voor de behandeling van hart- en vaataandoeningen, is de uitvoering als fietsergometer het meest geschikt. Daarmee kan je de trainingsbelasting in relatie tot hart en bloedvaten het best controleren en doseren.

Technische aspecten

De aandrijving

Van ketting-aangedreven fietstrainers, is vandaag de dag praktisch geen sprake meer. In plaats daarvan, worden bijna alle apparaten met een geluidsarme en onderhoudsvrije poly-V-riem aangedreven.

De trapas

Grote verschillen zijn er ten aanzien van de trapas. Kogellagers zijn daarbij een absolute vereiste. De beste resultaten geven verzegelde industriële kogellagers: ze hebben geen smering nodig en je kan er probleemloos 100.000 kilometer mee wegtrappen.  Goedkope apparaten daarentegen hebben vaak een met teflon afgedichte plastic body, die al na korte tijd kan slijten.

Het vliegwiel voor een soepele tred

Hoe groter het vliegwiel, hoe soepeler de trapbeweging. Een massa van ten minste acht kilogram, laat de pedalen gemakkelijk over de keerpunten lopen en zorgt voor een soepele tred. Bij goedkope fietsergometers wordt het meest bespaard op het vliegwiel.

De instap

De instap moet zodanig diep zijn dat je de voet van voren op het pedaal kunt plaatsen en dat je je been niet over het apparaat hoeft te tillen. Bij knieproblemen kunnen verstelbare pedaalarmen helpen. Hoe korter ze zijn, hoe minder je de knie hoeft te buigen.


Prijs/prestatie-verhouding

  • Instapmodellen zonder ergometrie kan je al verkrijgen vanaf pakweg 250 euro;
  • Voor ergometervarianten moet je rekenen op minimaal 400 euro;
  • Ligfietsen, zogenaamde Recumbentbikes, zijn in verhouding duurder dan zitmodellen: ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 euro;
  • en voor de échte sportfreaks onder ons, zijn er natuurlijk de spinningbikes. Maar dan moet je al gauw aan een investering van 750 euro of meer denken. Zie ook mijn bijdrage Afvallen met de spinningbike.




Reacties